Alerta sobre l’ús de l’ozó a Andorra

El Govern d’Andorra desaconsella utilitzar ozó i recorda que la substància encara no està regulada.

El Govern d’Andorra ha detectat un increment de les empreses de neteja i manteniment que ofereixen serveis de desinfecció a edificis, habitatges, ascensors, bars, restaurants, superfícies, utensilis, oficines, mobiliari, vestidors i vehicles.

El ministeri de Salut ha emes un comunicat desaconsellant el seu ús. Això és degut a que es tracta d’una substància que no ha estat avaluada encara per la Unió Europea. Per fer servir l’ozó com a desinfectant d’ús ambiental, es desconeixen les dosis necessàries per garantir la seva eficàcia com a viricida i els efectes per a la salut que aquestes concentracions poden desencadenar.

El mal ús de l’ozó pot posar en risc la salut de tots, treballadors i usuaris, a més de donar una falsa sensació de seguretat i eficàcia en el tractament realitzat.

Jimmy Pons: “Gran part de la societat demanda un altre tipus de vida”

Jimmy Pons, expert en innovació turística

Jimmy Pons, va analitzar en un interessant webinar moderat per Tony Yarto, director general del Grup Turespacio, com serà el turista que vindrà després del coronavirus.

“Els qui econòmicament puguin viatjar, buscaran destinacions pròximes perquè, si succeeix qualsevol cosa, puguin tornar a casa sense problemes”, assenyala. A més, “buscaran espais naturals perquè ens tocarà estar confinats moltes setmanes”

Un nou concepte

“Crec que el món dels hospitals, que tampoc és tan diferent al de l’hotel, ens pot ajudar molt a l’hora de treballar en higiene i desinfecció”. Al seu torn, considera que les destinacions petites “tenen una gran oportunitat, han de començar a treballar aquest concepte d’higiene elevat a un nivell superior, poder mesurar-lo, fins i tot”. De fet, alguns hotels ja estan treballant en això, com l’Hotel B&B Aeroport T4 de Barajas.

La reconstrucció del turisme

Jimmy Pons va analitzar com s’hauria de reconstruir el turisme en els mesos que vénen. “Hem de buscar la nostra tribu”. És a dir, “fins fa dècades, la gent es reunia per estils de música, per la roba que vestia o pels llocs que freqüentava; ara, el món tornarà a això”.

Per a les destinacions, “el difícil és buscar una tribu i adequar el missatge a aquesta tribu. Buscar els seus canals de comunicació, ambientar el meu espai perquè se senti còmode, fomentar la comunicació abans, durant i després…”, relata. Al final, l’objectiu passa per generar comunitats on el viatger estigui sempre present. “O ets diferent o ets el més barat”, sentència.

Condis instal·la purificadors d’aire a l’interior dels supermercats

La cadena de supermercats Condis ha començat la instal·lació de purificadors d’aire a l’interior dels establiments per combatre la Covid-19, ha informat en un comunicat.

Es tracta d’una mesura posada en marxa per la companyia per protegir els seus col·laboradors i clients dins del local, amb uns dispositius que “tenen una eficàcia del 99% en l’eliminació de virus, així com de bacteris i diversos contaminants de l’ambient i de les superfícies”.

Així es transforma un hotel a ‘Covid-free’

La protecció de la salut s’ha convertit en el nou requisit i reclam turístic. Un avançament de què vindrà després de la pandèmia s’observa en les cadenes que operen a la Xina. Allà han hagut de modificar els seus processos i aplicar les noves mesures de seguretat recomanades per l’Organització Mundial de la Salut i les autoritats locals en un temps rècord per convertir els hotels en espais lliures de la Covid-19.

Ara els hotels han de ser espais gairebé asèptics i busquen assessorament en el món de la medicina i la ciència. És el cas, per exemple, de Marriot International, que a Espanya opera els hotels AC, W o Arts. El grup ha posat en marxa una mena de gabinet de neteja per impulsar mesures d’higiene en tots els seus allotjaments, que s’adaptaran a més a les normes de cada país.

El turisme llança un pla de seguretat sanitària per iniciar la seva reactivació

Mesures higièniques, més tecnologia i menys massificació, els eixos de la desescalada

Empresaris i analistes del sector coincideixen en que el camí per a la plena recuperació de l’activitat turística a Espanya serà “llarg i lent”. En la indústria estan convençuts que caldrà esperar al 2022 per assolir nivells de negoci anteriors a la pandèmia del coronavirus. Anteriorment es va aconseguir 150.000 milions d’euros en ingressos.

Més enllà de preocupar-se per sobreviure a la travessia de desert i de tenir cura de la tresoreria, les empreses turístiques treballen ara en el període de transició. Els tres eixos fonamentals són: noves i exigents mesures higièniques, ús de la tecnologia per controlar la salut de viatgers i treballadors i menys massificació.

Com serà el turisme post coronavirus

Glòria Guevara, presidenta i CEO del Consell Mundial de Viatges i Turisme (WTTC), ha participat al costat de Gabriel Escarrer, conseller delegat de Meliá Hotels International, i Kike Sarasola, president i fundador de Room Mate Group, al webinar organitzat per Thinking Heads prop de la coordinació i lideratge de el sector privat, claus per sortir de la crisi.

Les empreses turístiques han de centrar-se en “oferir una experiència de viatge sense contratemps”. En aquesta experiència de viatge impactaran tres factors que amb la crisi del coronavirus han vingut per quedar-se.

  • L’ús de la tecnologia, que provocarà una acceleració en els processos de digitalització que ja estaven emprenent les empreses.
  • La sostenibilitat. Davant la falta de lideratge per part de l’Administració, el paper dels empresaris és cada vegada més important per fer veure els nostres valors a empleats i clients.
  • La seguretat. El client està molt sensibilitzat amb aquest tema i les empreses haurem d’assumir uns costos importants per adaptar-nos en logística i operativa, igual que vam fer després de l’11-S. Els protocols de seguretat impactaran molt en la nostra forma d’operar.

Com acabar amb aquest “bitxo” en l’aire i superfícies

La Ionització de Plasma Fred és una tecnologia consolidada, pràcticament marginal o poc coneguda a Espanya, ja que fins a l’amenaça de la COVID19, només s’utilitzava en quiròfans i hospitals, o en grans indústries, sobretot del sector agroalimentari, que requereixen un sistema anti contaminació de l’aire contra partícules orgàniques en suspensió VOC, aerosols, virus i bacteris d’ampli espectre.

La Ionització de Plasma fred produeix gran quantitat de molècules d’oxigen carregat d’ions i se serveix de la difusió de l’aire del sistema de climatització d’un edifici per a repartir-los per tot l’aire interior. En contacte amb una partícula de signe contrari, posem per cas un virus o un bacteri, en la seva necessitat natural de buscar l’equilibri, la molècula d’oxigen ionitzat cedeix el ió sobrant, produint-se l’oxidació de virus o bacteri, provocant la seva inactivació o mort.

Les empreses de certificació a Espanya estan treballant ja per a treure els seus segells de qualitat de l’aire en edificis, empeses pels seus clients, que necessiten enfrontar urgentment la reobertura.

L’hotel de Juan Roig crea el seu propi protocol per a la reobertura

Vivood Landscape Hotels, establiment de 35 habitacions de luxe situat en plena natura a la vall de Guadalest (Alacant), ha dissenyat un protocol de reobertura amb el qual donar seguretat als seus clients i augmentar serveis de valor.

Vivood Landscape Hotels ha creat, inspirant-se en mesures posades en marxa per grans cadenes que ja han reobert a la Xina, la Garantia 360 amb la qual vol inspirar a la resta de sector.

En paral·lel ha invertit en mesures de seguretat i higiene per a hostes i personal.

Els hotels es preparen per tornar a acollir hostes

Els hotelers se centren a consolidar els seus protocols de seguretat.

“Hem de ser àgils i desenvolupar un programa punter de desinfecció i vigilància sanitària“, apunten des de Meliá.

Iberostar, per la seva banda, advoca per “treballar per sortir d’aquesta crisi reforçats i construir tot el necessari perquè els següents anys ens permeten exercir el lideratge turístic que hem mantingut al llarg de la història”.

En Barceló aclareixen que tots els seus hotels compten amb una certificació higiènica-sanitària que inclou “estrictes i contínues auditories per part d’empreses externes”.

La CEO de B & BEspaña i Portugal, Lucía Méndez-Bonic, explica que, a més de check-in online, la cadena desenvolupa un projecte d’ionització bipolar de plasma fred al B & B Aeroport T4 de Barajas que permet depurar l’aire de forma contínua.

AC by Marriott treballa en un projecte pilot que inclou mesures que van des de facturar sense passar per recepció fins a un model de menjar i sopar amb menús a triar per no sortir de l’habitació.

Esterilitzacions amb Ozó. Sense formació és perillós

La por i sobretot un ull espavilat són el brou de cultiu perfecte. L’abonament ideal per a noves oportunitats de negoci i, per tant, una invitació davant la necessitat, perquè les presses i la manca d’informació honesta i veraç ens portin a vulnerar la llei, posant en risc als nostres empleats, clients, empresa i a nosaltres mateixos.

Dins dels plans de reactivació empresarial de grans empreses, al sector turístic i hoteler, del gran consum i del sector retail principalment, em trobo amb freqüència la utilització dels generadors d’ozó d’alta capacitat com la solució ideal per produir una esterilització completa de les instal·lacions, sent recomanable la seva utilització en espais de superfícies complexes, irregulars, plenes de buits i tortuositats. A més, és compatible amb elements quotidians imprescindibles en els nostres centres de treball com són ordinadors, impressores, etc.

El problema no és la seva capacitat tècnica, no. El seu problema és que en altes concentracions, l’ozó és incompatible amb la vida. Absolutament Letal.

Si no disposa d’una empresa qualificada per operar-los; bé per manca d’oferta al mercat, bé perquè ha decidit amortitzar ràpidament en un ús intensiu fins a la vacunació completa de la població i, per tant, fins a la desaparició de l’amenaça de la COVID-19, no hauria de fer-ho en una empresa on no li ofereixin amb la compra, sense càrrec addicional, una formació tècnica adequada, però sobretot, una formació en PRL a tot el seu personal.